Nieuws

Terug naar overzicht

Het belang van PC en touchscreen in RVS

Begin oktober moesten er opeens allerlei vleeswaren uit de schappen van de winkels verwijderd worden vanwege een besmetting met de Listeria-bacterie. Deze bacteriën bleken afkomstig te zijn van een producent waar dit ‘beest’ blijkbaar onopgemerkt in de productieruimte aanwezig bleek te zijn. Dit in een mate die bij eerdere metingen niet aantoonbaar was, maar toch voor problemen zou kunnen zorgen. 

Het voorval toont maar weer eens aan dat machines die in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt worden, moeten voldoen aan zeer hoge eisen als het gaat om het kunnen schoon maken van alle oppervlakken, hoekjes en gaten. Niet voor niets dat voor deze industrie dan ook speciale installatiekasten ontwikkeld worden van o.a. roestvaststaal met minimale randjes waar zich vuil achter kan verbergen. De hoge eisen gelden ook voor computers en beeldschermen die de machines aan moeten sturen.

APLEX Technology heeft een nieuwe lijn HMI panels met roestvrijstalen behuizing geïntroduceerd die zich richt op de voedsel- en verpakkingsindustrie. Doordat de serie de richtlijnen van het voedsel industrie EN 1672-2 certificaat volgt, zijn veiligheid, hygiëne en betrouwbaarheid de belangrijkste eigenschappen. De schermen beschikken over een roestvaststalen behuizing met een beschermingsgraad IP66/IP69K. Hierdoor zijn ze perfect te reinigen, wat zorgt voor optimale hygiëne zonder dat er schade optreedt. Volledig waterdichte RVS-panels zijn niet alleen van essentieel belang in de voedingsmiddelenindustrie, want ook in de chemische industrie is het veelal van belang dat alle onderdelen van de machinebesturing (dus ook de HMI's) stof, water en vuildicht zijn ondergebracht in een behuizing die voldoet aan de zeer strenge hygiënische en anti-corrosie eisen. Bij de keuze voor een panel PC of TFT-panel binnen deze bedrijfstakken is het materiaal van de behuizing van groot belang. Chemicaliën, voedsel en vloeistoffen kunnen de behuizing immers ernstig aantasten met mogelijke corrosie tot gevolg. “RVS is zeer goed bestand tegen deze invloeden en daarom zeer geschikt als materiaal voor bijvoorbeeld automatiseringsproducten”, zegt Stephan Nagtegaal, directeur van HPS Industrial. “Panel PC’s en TFT’s van onder andere de ViTAM en FABS-serie garanderen door middel van een goed ontwerp en nauwgezette fabricage een optimale reinigbaarheid en corrosieweerstand. Dit zijn belangrijke eigenschappen voor de chemische en voedingsmiddelenindustrie.” De volledig IP66/IP69K waterdichte roestvaststalen producten zijn ontworpen met de volgende vereisten in gedachten: • Bestand tegen corrosie • Zeer duurzaam • Lage onderhoudskosten • Bestendig tegen extreme temperaturen • Close-range hogedrukreiniging tot wel 80 graden Celsius

FABS-serie

Bij de panel-PC's uit de FABS-serie gaat het om HMI's die bedoeld zijn om in een installatiekast gemonteerd te worden. Dit houdt in dat de voorkant aan de hoge eisen voldoet, maar dat de rest van de panel-PC niet deze afdichting heeft. Door het food-grade CFR 177.2600 siliconen afdichtingsmateriaal, is het front panel stevig aan de roestvrijstalen behuizing gemonteerd, dat voorkomt dat er tijdens het verwerkingsproces geen vloeistoffen in het systeem kunnen lekken die voor defecten kunnen zorgen. Bij de FABS serie wordt ook een siliconen strip meegeleverd (FDA 21 en CFR 177.2600). Deze strip zorgt er voor dat het scherm in de machine waar hij gemonteerd wordt volledig afgedicht is. Dankzij een ruime keuze aan I/O-aansluitingen, kan de FABS serie functioneren als IoT-systeem dat breed ingezet kan worden. Het systeem beschikt over 2 COM poorten (1 x RS-232/422/485 + 1 x RS232), 2 GbE LAN poorten, 2 x USB 3.0 poorten, 9...36 VDC power input en een operating temperatuur van 0...50 °C (wide range -20...60 °C optioneel). Naast deze uitgebreide keuze aan I/O-aansluitingen beschikt de serie over een krachtige Intel Celeron N2930 processor en een toegankelijk 2.5 SATA3 slot voor het snel uitwisselen van harddisks. Voor het upgraden naar het IoT- en industrie-4.0-tijdperk in de voedsel en verpakkingsindustrie, biedt de FABS-serie door deze eigenschappen een uitkomst. Door het toepassen van deze serie wordt de procesautomatisering niet alleen efficiënt met hoge prestaties, maar ook veilig, hygiënisch en betrouwbaar.

Bekijk de FABS producten

De ViTAM, een stap verder
Is op de werkvloer alleen de panel-PC nodig en is er voor de rest van de machinebesturing een aparte kast in gebruik die niet op de plek staat waar de machine bediend wordt, dan is de ViTAM de ideale oplossing. Deze panel-PC is ondergebracht in een RVS behuizing die volledig voldoet aan de norm IP69K. Hierdoor kan hij overal, zonder extra omkasting gemonteerd worden. Intern vinden we een Intel 6e generatie Core i3 / i5-processor (codenaam: Skylake) met één SO-DIMM DDR4-sleuf voor geheugen tot 16 GB bij 2133 MHz. Hij is verkrijgbaar met LC-schermen van 15...24” met een PCT of resistief touchscreen en AR-, AG-, Uv-glas. Gezien de hoogste beschermingsstandaard, is de ViTAM-panel-PC ideaal voor de industrie van voedingsmiddelen en dranken, biotech, chemie en farmaceutica, waar hoge eisen gesteld worden aan de hygiëne. De ViTAM-serie heeft een SUS304-klasse roestvaststalen behuizing (SUS316-klasse optioneel) met de garantie dat hij 100% stof- en waterdicht is. Deze alles-in-één panel-PC heeft geen ventilatoren, maar voert zijn warmte af via heat pipes naar de behuizing. Extreem veel warmte hoeft er niet afgevoerd te worden doordat de toegepaste processor alsmede de rest van de schakeling energiezuinig is. De serie gaat verder dan de basisnorm door het behalen van de normen IP66 en IP69K. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de toegepaste, gecertificeerde M12-connectoren die bestand zijn tegen hogedrukreiniging met water en zo gemaakt zijn dat stofophoping voorkomen wordt.

Bekijk de ViTAM producten

Flexibele uitbreidbaarheid
In termen van uitbreidingsmogelijkheden die gezien het bredere toepassingsbereik voor het voldoen aan de marktvereisten, kan de ViTAMserie de functionaliteit uitbreiden via I/O-kaarten (TB-528-serie). Voor applicaties waar veel zonlicht aanwezig is, zijn er ook oplossingen met een displays met hoge helderheid tot 1000 nits en resolutie tot 1920 x 1080 (FHD). Verschillende besturingssystemen kunnen toegepast worden (Windows 8.1 Industry Pro en Windows 10 IoT) en ondersteund hij een verscheidenheid aan communicatiemogelijkheden (3G / 4G LTE/ Wifi / BT / GPS / RFID / NFC). Doordat de behuizing geheel gesloten is, kunnen de panel-PC's uit de ViTAM-serie overal toegepast worden. Voor het monteren zijn er verschillende opties leverbaar, maar simpelweg het scherm op een muur of een kolom in de fabriekshal monteren kan natuurlijk ook. De ViTAM-serie heeft strenge milieutestprocedures doorstaan, ondersteunt een breed scala bedrijfstemperatuur (-20...60 °C), opslagtemperatuur (-30...70 °C) en is voorzien van CE, FCC Klasse A-certificering.

Eigenschappen FABS series
• Beschikbaar van 7" tot 21"
• TFT-LCD Projected Capacitive Touchscreen
• Onboard Intel Celeron N2930 Processor (2 M Cache, 1.83 GHz)
• Onboard 4 GB DDR3L SDRAM geheugen • Flat Front Panel met IP66/IP69K rating • RVS front bezel
• 2 x COM poort (1 x RS-232/422/485 + 1 x RS232)
• 2 x GbE LAN poort
• 2 x USB 3.0 poort
• Wide range DC 9...36 V power input
 

Eigenschappen VITAM-series
• Beschikbaar van 15 "tot 24"
• 6e generatie Intel Core i3-6100U / i5-6300U (optie) processor
• Echt plat voorpaneelontwerp en klasse 304 roestvrijstalen behuizing (klasse 316 optioneel)
• IP66 / IP69K met M12-connectoren • Ondersteuning van resistief of Projected Capacitive Touchscreen
• Ondersteuning ergonomische montage: jukmontage / ruimtebesparende VESA 75 mm-montage

Bron : Etotaal.