Wat is een cobot?

Het woord cobot is een samentrekking van de term ‘Collaboratieve Robot’. Dat betekent dat deze robot naast- en met mensen kan werken. Cobots hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsstop en instelbare veiligheidslimieten die reageren op tegendruk. Deze robotarmen kun je dus met de hand tegenhouden.

Download de brochure

Verschil cobot met industriële robot 

Industriële robots zijn bijvoorbeeld de grote robots die o.a. worden ingezet binnen de auto- en staalindustrie. Denk daarbij aan de robots voor het zware werk zoals, het lassen van auto-onderdelen of het spuitwerk van de carrosserie. Dit soort robots staan vast op hun plek en hebben veiligheidsschermen nodig om werknemers te beschermen tegen de grote en zware robotarmen en hun last die dit werk doen.


 

 

Een paar belangrijke voordelen van cobots

 • Snelle set-up
 • Flexibel in te zetten op meerdere plekken
 • Eenvoudig te programmeren
 • Snelle terugverdientijd (ROI)
 • Neemt weinig ruimte in
 • Kan direct naast personen in de productie werken

 

Snelle terugverdientijd van een cobot

De investering voor het implementeren van een cobot ligt lager dan die van grote industriële robots doordat er onder andere geen beveiligingshekken geplaatst hoeven te worden en omdat ze kleiner zijn en eenvoudiger te plaatsen. Afhankelijk van het aantal uren dat een cobot per dag ingezet kan worden en de taken die de cobot kan uitvoeren, is een gemiddelde terugverdientijd haalbaar binnen 10- tot 12 maanden.

Consistentie en kwaliteit

Het werk dat een cobot doet, heeft een constante kwaliteit. Dit komt doordat de cobot altijd dezelfde kracht en beweging kan aanhouden die van tevoren door de gebruiker wordt bepaald geprogrammeerd. Dus als consistentie en kwaliteit in de productie van belang is, dan is een cobot een goede keuze. De JAKA-cobots hebben daarbij een zeer hoge (herhaal)nauwkeurigheid.

Flexibiliteit van werken met een cobot

Nog een voordeel van de cobot is zijn flexibiliteit. Zo is de cobot:

 • Makkelijk programmeerbaar. Je kunt de weg die de robotarm moet afleggen programmeren door de arm te pakken en de route op te nemen. Of je kunt deze met intuïtieve software eenvoudig programmeren.
 • Niet zwaar, waardoor hij makkelijk verplaatsbaar is. Je kan de cobot op een kar plaatsen, waardoor je hem op meerdere plekken op de werkvloer kunt gebruiken.
 • Zet er een andere grijper op, her-programmeer hem en hij kan een andere taak uitvoeren. Dus ook bij verandering van productiemachines blijft de cobot eenvoudig inzetbaar!

Effect op personeel en werk

Werknemers die veel repeterend werk doen kunnen last krijgen mentale of fysieke klachten. De cobot is voor deze repeterende taken gemaakt. Wanneer het gewicht dat opgepakt moet worden groter wordt, stijgt ook de fysieke belasting voor de werknemer. De cobot kan producten repeterend hanteren tot 18 kg. Hiermee worden werknemers fysiek ontlast en wordt het ziekteverzuim teruggedrongen.

Een veel gehoorde opmerking is dat automatisering zorgt voor het verdwijnen van werkgelegenheid. Het gebruik van een cobot kan echter ook zorgen voor meer afwisseling in het werk omdat de eentonige, repeterende bewegingen, niet meer gedaan hoeven te worden. Bestaande werknemers kunnen dan worden overgeplaatst naar nieuwe, meer waardevolle rollen, wat weer bijdraagt aan het moreel en de loyaliteit. Dat vertaald zich dan ook weer naar een hogere productie en kwaliteit die behaald kan worden.

Werk kan dus efficiënter ingericht worden door de inzet van een cobot.
Een voorbeeld: tijdens de assemblage van een product kan de cobot taken overnemen. Een cobot kan het eindproduct dichtschroeven waardoor de werknemer tijdens deze schroeftijd het volgende product in elkaar kan zetten om weer dicht geschroefd te worden. Het resultaat is een beduidend hogere productie, dan wanneer de werknemer alles zelf moet doen.

Gripper of End of Arm Tooling 

Voor iedere applicatie is er een gripper nodig. Deze zorgt ervoor dat een product kan worden opgepakt. Aangezien ieder product een andere vorm en gewicht heeft is het dus onmogelijk om op voorhand een gripper te leveren zonder de applicatie te kennen.
De cobots van JAKA zijn ontworpen met een flens die voldoet aan de ISO-norm voor robotflenzen.
Dat betekent dat de grippers van diverse merken eenvoudig kunnen worden toegepast. 
Op de cobot flens is een connector om een elektrische gripper direct aan te kunnen sluiten met 2 digitale inputs, 2 digitale outputs en een analoge input. Hiermee kun je in de gebruiksvriendelijke software van de cobot al diverse gripperposities configureren. Vaak hebben leveranciers van grippers ook nog separate software om bepaalde voorinstellingen te kunnen maken.
Zoals genoemd zijn er zoveel verschillende mogelijkheden afhankelijk van de omgeving, gewicht, soort product en wensen van de klant dat HPS u graag adviseert bij de keuze van de juiste End of Arm Tool.


Ook is het mogelijk om meerdere EoAT te gebruiken op één cobot. Hiervoor zijn dubbele flenskoppen of zelfs ‘gripper-stations’ beschikbaar. Niet alleen voor het oppakken van producten zijn er tools maar ook voor schroeven, knippen etc.

Technische haalbaarheid binnen je bedrijf

De grootste uitdaging voor fabrikanten lijkt de uitdaging om werknemers te vinden, en laat staan werknemers die een cobot of robot kunnen programmeren. Denk daarbij aan programmeurs, ingenieurs, en onderhoudstechnici om de geautomatiseerde lijnen draaiende te houden.

Goed nieuws! De JAKA-cobots zijn gemakkelijk te implementeren in bestaande automatisering. Het bedienen, opstarten en oplossen van storingen kan in de meeste gevallen door de aanwezige werknemers worden gedaan. Daarnaast is het ‘programmeren’ (configureren) van een cobot snel aan te leren omdat ingewikkelde programmeertalen of eerdere ervaringen niet nodig zijn. De JAKA-cobots zijn daarbij licht van gewicht waardoor er geen speciale kranen of gereedschappen nodig zijn voor installatie.

De toepassing

 • Welke taak moet de cobot uitvoeren (bv. pick & place, lassen, schroeven)?
 • Welke afstand moet de cobot overbruggen?
 • Welk product gaat de cobot hanteren?
 • Wat is het gewicht (in gr) van het product?
 • Wat zijn de afmetingen van het product?

De locatie van de cobot

 • Op de grond
 • Tegen de muur
 • Aan het plafond
 • Op bestaande machine
 • Op verstelbare hoogte (of op lineaire geleiding)
   

Investering en opbrengst

 • Kosten cobot en integratie
 • Aantal werkuren per maand   
 • Verwachte besparing in FTE
 • Verwachte productiestijging
 • Verwachte overige besparing (bv materiaal, ziekteverzuim etc.)

Cobots met
camera

Bekijken

Cobots met
IP68 rating

Bekijken

Cobots met forcing sensor

Bekijken