Cases

Terug naar overzicht

GREEFA plukt al jaren de vruchten van een goede samenwerking met HPS Industrial

Het sorteren van groente en fruit kan veel efficiënter dan met de hand en het blote oog. Dat zagen de broers Jacob en Anton de Greef al toen zij in 1952 een eerste automatische sorteermachine ontwikkelden. Inmiddels is GREEFA wereldwijd marktleider op het gebied van deze machines. 

GREEFA ontwikkelt hightech sorteermachines, inclusief bijbehorende randapparatuur en geavanceerde meetsystemen waarmee groente en fruit worden gesorteerd op uiterlijke en innerlijke kenmerken, zoals kwaliteit, kleur, maat en gewicht. HPS Industrial helpt met de selectie, assemblage en ondersteuning van computers en randapparatuur. 

Sorteer en verpakkingsmachines voor fruit voor een wereldwijde markt

GREEFA is een familiebedrijf met specialisatie in ontwerpen en produceren van geavanceerde sorteer- en verpakkingsmachines voor fruit voor een wereldwijde markt. Het grootste deel van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd. Een van de meest bijzondere aspecten aan GREEFA is dat de producten volledig in eigen huis worden ontwikkeld. De R&D-afdeling is erg belangrijk en een kwart van alle medewerkers werkt op deze afdelingen. De werknemers zijn er continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe oplossingen en technieken.

De samenwerking verloopt al 15 jaar soepel

Om een speler van wereldformaat te worden, was die innovatieve houding hard nodig. Er moesten nieuwe machines worden ontwikkeld, met nieuwe technologieën, voor nieuwe toepassingen. Om te kunnen groeien was er behoefte aan een leverancier die voldoende voorraad had om benodigde onderdelen te kunnen leveren. Die leverancier werd gevonden in HPS Industrial en die samenwerking verloopt inmiddels al vijftien jaar erg soepel. Het begon met de levering van no-break systemen (UPS-systemen). HPS kon voldoen aan de veeleisende vragen van GREEFA. Door mee te denken en verbeteringen door te voeren in de pc-configuratie, kreeg HPS Industrial de kans om een voorstel in te dienen hiervoor. 

HPS Industrial geeft advies en er is regelmatig contact om te overleggen

"We kozen toen voor HPS Industrial vanwege een aantal belangrijke factoren", zegt Ad Westveer, electronic engineer bij Greefa. "Na al die jaren bestaan die factoren nog steeds. Zo kan de assemblage en het testen van het product door HPS in eigen beheer worden gedaan. HPS Industrial is daarnaast een betrouwbare leverancier, omdat er voldoende voorraad in het magazijn is om pieken in vraag op te kunnen vangen." Westveer noemt ook de servicegerichtheid als voordeel. "Ze hebben bijvoorbeeld een eigen testafdeling om producten te kunnen repareren." Het contact tussen beide partijen is altijd aangenaam. Westveer: "Ze geven deskundig advies en er is regelmatig contact om te overleggen of er nog wensen of knelpunten zijn, zodat hier tijdig op ingespeeld kan worden." 

Goede terugkoppeling en korte lijnen

De samenwerking tussen GREEFA en HPS Industrial blijkt dus een gelukkig huwelijk. Westveer: "We werken al jaren prettig samen. Er zijn korte lijnen bij het bedrijf als we een specifieke vraag hebben. Ook wordt er meegedacht over de keuze van onderdelen om tot een optimale prijs en prestatie te komen." Daarnaast roemt hij de goede terugkoppeling om ervoor te zorgen dat productiegegevens (bijvoorbeeld assemblagevoorschriften en testprocedures) bij onvolkomenheden zo spoedig mogelijk worden aangepast. "Zo is voor beide partijen duidelijk wat er wordt gevraagd en geleverd", zegt Westveer.

Tijdig verstrekken van informatie

Die communicatie is voor GREEFA van groot belang gebleken om te kunnen groeien naar een speler van wereldformaat. Westveer: "We krijgen bijvoorbeeld tijdig informatie over onderdelen die incourant raken, zodat zo snel mogelijk naar een opvolger van bestaande producten kan worden gekeken. Er kan dan een laatste inkoop worden gedaan om servicebehoeften in de toekomst veilig te stellen." Dat zijn natuurlijk mooie woorden van een klant aan de leverancier, maar daar blijft het niet bij. Hoewel er geen concrete cijfers beschikbaar zijn, is volgens Westveer in de praktijk al diverse malen gebleken dat service- en productieproblemen grotendeels ondervangen werden door het tijdig verstrekken van informatie

Betrouwbare en no-nonsense partner

Deze dienstverlening maakt van HPS Industrial een betrouwbare en no-nonsense partner voor GREEFA. De sorteerinstallaties en meetsystemen van GREEFA bieden oplossingen die functionaliteit, gebruikersgemak en sorteerbehoeften combineren. Dat vraagt om machines die perfect aansluiten op de behoeften van hun klant en dat is juist waarin HPS Industrial voorziet. "Ze komen gemaakte afspraken na en denken mee met mogelijke alternatieven. HPS Industrial biedt daarnaast toegevoegde waarde zoals assemblage, burn-in testen en software-installatie. Vanwege de intensieve contacten met leveranciers kan er bij calamiteiten snel een oplossing worden geboden", besluit Westveer.