Cases

Terug naar overzicht

Eieren sorteren en verpakken; innovatief?!

Wat valt er nog te verbeteren als je al bijna 70 jaar eieren verpakt en sorteert? Nog genoeg! Sinds 1999 werkt HPS Industrial samen met Moba: ‘s werelds grootste producent van eiersorteer- en verpakkingsmachines. Samen streven we naar innovatieve oplossingen om het proces rondom het verpakken en sorteren van eieren te verbeteren.

Zoektocht naar nieuwe partner

Moba is erg succesvol. Niet alleen groeide het aantal orders, maar ook de eiersorteer- en verpakkingsmachines werden steeds geavanceerder. Hierdoor werd groei in automatisering noodzakelijk. Daarom is Moba op zoek gegaan naar een passende partner.

“De combinatie van het product met bijbehorend financieel plaatje, sprak ons aan”

Uiteraard spelen veiligheid, hygiëne en bedieningsgemak een rol in het proces, maar daarnaast zijn efficiëntie, kwaliteit en precisie drie belangrijke pijlers die de computertechnieken moeten realiseren. Na een uitgebreide test kwam Moba uit bij HPS. Zo ontstond in 1999 de eerste samenwerking tussen Moba en HPS. “De combinatie van het product met bijbehorend financieel plaatje, sprak ons aan”, herinnert Paul Buisman (product manager Moba) zich.

Custom ETX PC (inclusief Windows embedded image)

Het resultaat van deze samenwerking was een custom ETX PC (inclusief Windows embedded image): een industriële PC ter bediening van het centrale besturingssysteem. Niet alleen zijn de productieprocessen hierdoor makkelijker te beheren, ook heeft de IPC het voordeel dat hij 24 uur per dag, 7 dagen per week functioneert. De systemen van deze PC zijn zelfs zo modulair opgebouwd, dat reparatie makkelijk plaats kan vinden bij eventuele calamiteiten. Door frequente wijzigingen te vermijden, wordt een langdurig stabiele configuratie gerealiseerd. Daarnaast is montage en upgrading van deze PC’s eenvoudig en leveren ze ruimtebesparing op. 

"Een waardevolle, plezierige samenwerking, die wat ons betreft nog lang voortzet!"

Deze op maat ontwikkelde oplossing zorgt voor betere monitoring en aansturing van Moba’s processen. Dit alles bij elkaar resulteerde in veel tijd- en kostenbesparing, waardoor Moba meer kan investeren in de ontwikkeling van nieuwe projecten.
Daarnaast plukken werknemers dagelijks de vruchten van de inmiddels 4 geïmplementeerde IPC’s. De PC’s ondersteunen namelijk in het snel kunnen raadplegen van productieprocesgegevens. Hierdoor is de berekencapaciteit veel effectiever en kan er beter worden geanticipeerd op het ontwikkelingsproces.

Over Moba

Met diverse verkoop- en servicepunten in o.a. de VS, China en Maleisië, mag Moba zich ‘s werelds grootste producent van eiersorteer- en verpakkingsmachines noemen. Het hoofdkantoor van Moba, onderdeel van FPS Egg-Handling systems, is gevestigd in Barneveld.