Wat is kunstmatige intelligentie (AI)?

Er wordt oneindig veel data verzameld (Big Data). Niet alleen via internet maar ook via beveiligingscamera’s, data van machines, slimme koelkasten, auto’s, energieverbruikers etc.

Met al deze data kan veel worden gedaan. Niet alleen voor marketingdoeleinden, denk aan de automatische advertenties van Google als je een keer ergens op gezocht hebt, maar ook in de industrie. Hier kunnen de verzamelde data uit machines, de temperaturen en bijvoorbeeld camerabeelden worden gebruikt voor het analyseren van efficiency, kwaliteit, aankomend onderhoud en nog veel meer. Waar we in het verleden de beschikbare data meestal zelf interpreteerden (vaak achteraf), kunnen deze enorme datastromen nu ook direct verwerkt worden. Tijdens die verwerking kan de slimme software nu zelf besluiten nemen op basis van die data. Dit is de basis van kunstmatige intelligentie ofwel Artificial Intelligence (AI).

 

Verschillende vormen van AI.

Er zijn diverse voorbeelden van AI overal om ons heen. Die kunnen zo simpel zijn als een computerprogramma dat kan schaken, of zo complex als een algoritme dat de RNA-structuur van een virus kan voorspellen om vaccins te helpen ontwikkelen.

Grofweg kunnen we twee afgeleiden benoemen die deel uitmaken van het ‘containerbegrip’  Artificial Intelligence. Dit zijn Machine Learning (ML) en Deep Learning (DL)

 

Wat is Machine learning (ML)?

Bij eenvoudige AI kan een programmeur een machine vertellen hoe deze op verschillende reeksen instructies moet reageren door elke "beslissing" met de hand te coderen. Met modellen voor Machine Learning kan men een machine "trainen" door deze te voeden met grote hoeveelheden gegevens. De machine volgt een reeks regels - een algoritme - om de gegevens te analyseren en daaruit conclusies te trekken. Hoe meer gegevens de machine ontleedt, hoe beter hij wordt in het uitvoeren van een taak of het nemen van een beslissing. Voorbeelden zijn beeldherkenning, medische diagnostiek, predictive maintenance, planningen etc.


 

Wat is Deep learning (DL)?  

Deep learning is een verdieping van AI en ML. Waar je bij ML nog bepaalde eigenschappen (features) moet definiëren, zoals bijv. ‘een appel en een peer hebben afwijkende vormen’, wil men deze features zelf ook onderdeel maken van het leerproces. Hierbij worden algoritmen en rekeneenheden - neuronen - in lagen opgebouwd tot wat een kunstmatig neuraal netwerk wordt genoemd. Deze diepe neurale netwerken zijn geïnspireerd op de structuur van het menselijk brein. Gegevens passeren dit web van onderling verbonden algoritmen op een niet-lineaire manier, net zoals onze hersenen informatie verwerken. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld geautomatiseerde tekstverwerking, gezichtsherkenning, chatbots, kwaliteitscontrole van producten etc.

 

 

Wat heb je nodig om AI toe te kunnen passen in de industrie?

Eerst zullen we ons de vraag moeten stellen; ”Wat willen we doen of bereiken?”. Dit lijkt een hele logische vraag maar het exact beschrijven van de wensen en doelen is een cruciale vraag. Vervolgens zal bekeken moeten worden welke data benodigd is en of deze beschikbaar is of kan worden verzameld voor het doel. Uiteindelijk zal deze data in een model moeten worden ingelezen die het algoritme voor een AI-applicatie kan maken.

Er zijn inmiddels steeds meer platforms en modellen die worden aangeboden of op maat gemaakt kunnen worden door AI-ontwikkelaars. Bedrijven zoals Supplai en Scailable zijn voorbeelden van ervaren ontwikkelaars die kunnen helpen bij AI vraagstukken. De algoritmen moeten uiteindelijk verwerkt worden door een computer die vaak zeer krachtig moet zijn om alle data snel te kunnen verwerken zodat real-time applicaties kunnen worden uitgevoerd.

Hardware

Om de AI-modellen goed te laten werken wordt er ook veel meer van de besturing of de PC’s gevraagd. Een krachtige GPU is nodig vooral als er veel beelden moeten worden verwerkt. Hierbij kun je denken aan de PCI-express kaarten van NVIDIA van het type TESLA. Wil je echter een compact systeem, een kleine BOX-PC bijvoorbeeld zonder bewegende delen, dan kunnen wij je adviseren bij het toepassen van de juiste JETSON-modules van NVIDIA. Deze krachtige grafische modules worden geleverd in een industriële behuizing van Advantech en zijn heel compact en geschikt voor de meeste AI-modellen.

Er zijn inmiddels verschillende JETSON producten van de ‘NANO’ tot aan de ‘ORIN’ die specifiek zijn ontwikkeld voor AI-toepassingen. HPS Industrial is Focus Channel partner van Advantech voor de AI-PC’s en heeft de expertise om het juiste type PC aan te kunnen bieden die het beste past bij jou applicatie. Als wereldleider op het gebied van AI beschikt Advantech over een uitgebreide reeks edge AI-modules, AI-inferentiesystemen, edge intelligence-servers en IoT-gateways. Deze zijn allemaal gericht op het versneld inzetten van Artificial Intelligence of Things (AIoT) voor jouw applicaties.

 

Toegevoegde waarde HPS Industrial

HPS Industrial levert systemen voor applicaties waarin er hoge eisen gesteld worden aan de betrouwbaarheid en beschikbaarheid op lange termijn. Daarbij worden meerdere technologieën gecombineerd, denk aan paneel- en box-pc's, industriële gateway-pc's, embedded computer boards, industriële aanraakschermen, HMI-panelen en industriële bekabelde en draadloze netwerkcomponenten. De AI-technologie wordt daarbij steeds belangrijker.

Hoe kan HPS Industrial jou helpen bij AI-vragen?

 • Advies om na testen met Development-kits de juiste industriële PC-oplossing te kiezen
 • Samenstellen van de juiste configuratie van de AI-PC
 • Ondersteuning van een project samen met de ECO-partners (Leverancier en AI-ontwikkelaar)
 • (Om)bouwen, testen en onderhouden van een op maat gemaakt systeem
 • Verdergaande automatisering kan worden uitgebreid met eigen cobot-lijn.

 

ADV-MIC-711 OX

 • Embedded with NVIDIA® Jetson Orin™ NX up to 100 TOPS
 • Support 1 x GbE, 2 x USB3.2 Gen1 (5Gbit/s)
 • 1x mPCIe, 1x M.2 3052, 1x M.2 2280
 • 8G Lite AI System

 

Bekijken

ADV-MIC-713 ON

 • Embedded NVIDIA® Jetson Orin™ NANO up to 20 TOPS
 • Supports 2 x GbE,   6 x USB 3.2 Gen 2
 • 1x mPCIe, 1x M.2 3052, 1x M.2 2280
 • Orin Nano 8GB_2 Lan

 

Bekijken

ADV-MIC-733AI

 • 12-core Arm Cortex-A78AE v8.2 processor
 • NVIDIA Jetson Orion 2048 CUDA core GPU
 • Tot 275 TOPS TFOPS
 • 64GB 256-bit geheugen
 • 1 x HDMI video output

Bekijken

ADV-MIC-710IVA

 • Quad Core ARM Cortex A57 processor
 • NVIDIA Jetson NANO 128 CUDA Core GPU
 • Tot 512 GFLOPS
 • 4GB LPDDR4 geheugen
 • 1 x HDMI video output

Bekijken